снимка: Pixabay.comЗагубата на насекоми оказва последствия върху цели екосистеми. Насекомите са

...
снимка: Pixabay.comЗагубата на насекоми оказва последствия върху цели екосистеми. Насекомите са
Коментари Харесай

Замърсяването от уличното осветление убива насекомите в последните десетилетия

снимка: Pixabay.com

Загубата на инсекти оказва последици върху цели екосистеми. Насекомите са източник на храна за доста птици, земноводни, прилепи и влечуги, до момента в който растенията разчитат на насекомите за опрашване.

Учени настояват, че замърсяването от уличното осветяване може би способства за „ притеснителното “ понижаване на насекомите в последните десетилетия.

Проучване във Англия демонстрира, че изкуственото улично осветяване вреди на държанието на нощните пеперуди, намалявайки броя на гъсениците на половина.

Модерните LED улични лампи наподобява оказват максимален неподходящ резултат, написа profit.bg.

 

Има от ден на ден доказателства, че популациите от инсекти понижават в резултат на неща, като климатичните промени, загубата на местообитания и пестицидите.

Факторите са комплицирани и разнородни, включително трайната загуба на гори, ливади и блата, несъразмерната приложимост на пестициди, климатичните промени и замърсяването на реки и езера.

Използването на изкуствено осветяване вечер се допуска, че е още една причина за намаляването на насекомите, макар че мащабите към този момент остават неразбираеми.

Изследователите настояват, че тяхното изследване, оповестено в Science Advances, е най-голямото доказателство до момента, че замърсяването от уличното осветяване може да има гибелен резултат върху локалните популации от инсекти, което носи последици и за птиците и други диви животни, които разчитат на гъсениците за храна.

" Ако насекомите са в неволя, както считаме ние и разполагаме с доказателства в поддръжка на това, евентуално би трябвало да вършим всичко по силите си, с цел да понижим тези отрицателни въздействия ", споделя Дъглас Бойс от благотворителната организация Butterfly Conservation.

Изследователите считат, че уличното осветяване може да пречи на нощните пеперуди да снасят яйцата си или да излагат насекомите на риска да бъдат видяни и изядени от хищници като прилепите.

От своя страна гъсениците, които се раждат под уличното осветяване и по съответно LED осветяване, трансформират навиците си на хранене.

Според тях обаче има практични решения, които не компрометират публичната сигурност, включително затъмняване на уличното осветяване в ранните часове, слагането на детектори за придвижване или потреблението на цветни филтри за ограничение на най-вредните дължини на вълните.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР